AM-Rijbewijs

Heb je een personenautorijbewijs dat is verlopen, of niet verlengd kan worden, dan kom je in de meeste gevallen gewoon in aanmerking voor het AM-rijbewijs, waarmee je een brommobiel mag besturen. Voor het aanvragen van het AM-rijbewijs kun je terecht bij jouw gemeente.

EXAMEN VOOR AM-RIJBEWIJS: WAT HOUDT DIT IN?

Alleen als je nooit een B rijbewijs hebt gehad, moet er een examen gedaan worden voor het AM-rijbewijs. Wat houdt dit examen in? Dat leggen we op deze pagina uit.

THEORIE-EXAMEN

Om een brommobiel te mogen besturen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs AM. Indien je een rijbewijs B of C heeft mag je overigens ook een brommobiel besturen en krijg je bij verlenging van het rijbewijs ook de categorie AM toegevoegd *. Heb je geen enkel rijbewijs, dan moet je een theorie- en een praktijkexamen afleggen.
Het theorie examen bestaat uit 50 vragen waarvan er 44 juist beantwoord moeten worden. Er zijn 35 vragen die met JA/NEE moeten worden beantwoord en 15 meerkeuze- en open vragen. Dit theorie-examen is voor bromfietsen (AM2) en brommobielen (AM4) gelijk.

PRAKTIJKEXAMEN BROMMOBIEL

Voor het besturen van een brommobiel moet vanaf 1 maart 2010, naast het theorie examen ook een praktijkexamen worden afgelegd. Het examen voor bromfietsen is anders dan voor brommobielen. Voor brommobielen bestaat het examen uit elf speciale handelingen op een afgesloten terrein. Tijdens het examen kiest de examinator uit twee groepen van 5 handelingen en er moet in elk geval altijd de “stop in de bocht” oefening worden gedaan. Het examen duurt een half uur en de handelingen mogen een keer worden overgedaan, de examinator kijkt van een afstand toe.
Verkeersdeelname tijdens het praktijkexamen wordt niet getoetst maar is natuurlijk wel zeer aan te raden indien je nog nooit in een brommobiel hebt gereden. Indien je examen heeft gedaan in een brommobiel mag je niet met een brom- of snorfiets gaan rijden. Heb je examen gedaan op een bromfiets mag je wel in een brommobiel gaan rijden.

HEB JE HET BROMFIETSCERTIFICAAT NIET OMGEWISSELD VOOR HET AM RIJBEWIJS?

Als je niet in het bezit bent van een rijbewijs in categorie A of B (of als je na 1 juli 1985 niet in het bezit van een A of B rijbewijs bent geweest) moet je bij het CBR een examen afleggen voor het rijbewijs AM. Naast het theorie-examen moet er per 1 maart 2010 ook een praktijkexamen afgelegd worden.
* In sommige gevallen wordt het B of C rijbewijs ingenomen door de politie / justitie. Men komt dan niet zomaar automatisch in aanmerking voor het AM rijbewijs. Het ligt aan de zwaarte van het vergrijp wat de beoordeling zal zijn. Het is mogelijk dat er opnieuw een examen afgelegd moet worden voor het AM rijbewijs. Dit is ter beoordeling van het CBR.

Tweedehands

Toch liever een gebruikte brommobiel? Bekijk dan onze modellen.

Leasen

Geen onverwachte kosten? Eenvoudig via mijnbrom.

Contact

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.