Antwoorden op al jouw brommobiel vragen - Mijnbrom!

Hier vind je de antwoorden op al jouw vragen!

Voor wie is een brommobiel?

Een brommobiel is voor iedereen van 16 jaar en ouder.

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een motorrijtuig op 4 wielen met een maximaal gewicht van 420 kilo en een lengte van maximaal 3 meter. Een brommobiel heeft een topsnelheid van 45 km/h en heeft twee zitplaatsen. Eén voor de bestuurder en één voor een passagier. Brommobielen zijn over het algemeen uitgerust met een automatische versnellingsbak en een 2 cilinder dieselmotor. Deze heeft een maximum vermogen van 4Kw.

Rijbewijs voor de brommobiel

Voor het besturen van een brommobiel is een AM rijbewijs nodig. Als je een rijbewijs voor de categorie A (motorfiets), B (personenauto) hebt mag je ook met een brommobiel rijden. Categorie AM is in principe automatisch op je rijbewijsdocument bijgeschreven indien examen is gedaan in een hogere categorie.

Mag ik lessen zonder theorie-certificaat?

In tegenstelling tot de tweewielige bromfiets is voor het volgen van AM4 rijlessen onder begeleiding van een instructeur geen theoriecertificaat nodig.

Welke examens moet ik afleggen voor het verkrijgen van het brommobielrijbewijs?

Voor het halen van je brommobielrijbewijs (AM4) moet je naast het theorie-examen voor de bromfiets óók slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen voor de bromfiets en dat voor een brommobiel zijn twee verschillende examens. Slaag je voor het praktijkexamen brommobiel, dan mag je alleen rijden in een brommobiel. Op je AM-rijbewijs komt de code AM4 te staan (de 4 staat voor vierwieler). Voor het besturen van een tweewielige bromfiets of snorfiets moet je een praktijkexamen bromfiets afleggen. Indien je examen hebt gedaan op een tweewielige bromfiets, dan krijg je ook het AM rijbewijs en mag je ook met een brommobiel rijden.

Wat zijn de kosten voor de theorie- en praktijkexamens?

Kijk voor een compleet en actueel tarievenoverzicht op de CBR-website.

Vanaf welke leeftijd mag ik theorie-examen doen?

Vanaf het moment dat je 15 jaar en zes maanden oud bent.

Vanaf welke leeftijd mag ik een brommobiel besturen?

Vanaf 16 jaar, mits je in het bezit bent van een bromfiets- of brommobielrijbewijs.

Rijgeschiktheid

Voor een bromfiets en een brommobiel heb je geen (medische) Verklaring van geschiktheid nodig. Dat betekent dat indien je het autorijbewijs om medische redenen (tijdelijk) moet inleveren of vanwege je leeftijd om medische redenen niet meer kunt verlengen, je wel het rijbewijs AM voor de bromfiets en/of de brommobiel kunt behouden. Uiteraard moet je wel in staat zijn om gevaarlijk of risicovol rijgedrag te vermijden. Indien er verkeersgevaarlijk rijgedrag vertoont wordt, kan de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer opgelegd worden. Via de EMG-procedure kan een AM(4)-rijbewijs dan alsnog ongeldig verklaard worden.

Beginnend bestuurder

Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Houd jij je als beginnend bestuurder niet aan deze regels, dan kan je het rijbewijs kwijtraken. Je bent de eerste 5 jaar nadat je het brommobielrijbewijs hebt gehaald, een beginnend bestuurder. Ben je 16 of 17 jaar op het moment dat je het bromfiets- of brommobielrijbewijs haalt? Dan blijf je 7 jaar lang beginnend bestuurder vanaf het moment dat je het eerste rijbewijs hebt gehaald.

Andere verplichtingen

Brommobiel rijden brengt verplichtingen met zich mee. Zo moet de brommobiel WA-verzekerd zijn. Ook moet de bestuurder van de brommobiel het bij het voertuig behorende kentekenbewijs bij zich hebben. Aan de achterkant van de brommobiel moet een kentekenplaat zitten. De voertuigeisen voor brommobielen zijn opgenomen in de Regeling Voertuigen.

IK WIL EEN BROM!

René

IK WIL EEN BROM!