FAQ Brommobielen

Een brommobiel is voor iedereen van 16 jaar en ouder.

Een brommobiel is een motorrijtuig op 4 wielen met een maximaal gewicht van 420 kilo en een lengte van maximaal 3 meter. Een brommobiel heeft een topsnelheid van 45 km/h en heeft twee zitplaatsen. Eén voor de bestuurder en één voor een passagier. Brommobielen zijn over het algemeen uitgerust met een automatische versnellingsbak en een 2 cilinder dieselmotor. Deze heeft een maximum vermogen van 4Kw.

Voor het besturen van een brommobiel is een AM-rijbewijs nodig. Als je een rijbewijs voor de categorie A (motorfiets), B (personenauto) hebt mag je ook met een brommobiel rijden. Categorie AM is in principe automatisch op je rijbewijsdocument bijgeschreven indien examen is gedaan in een hogere categorie.

In tegenstelling tot de tweewielige bromfiets is voor het volgen van AM4 rijlessen onder begeleiding van een instructeur geen theoriecertificaat nodig.

Voor het halen van je brommobielrijbewijs (AM4) moet je naast het theorie-examen voor de bromfiets óók slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen voor de bromfiets en dat voor een brommobiel zijn twee verschillende examens. Slaag je voor het praktijkexamen brommobiel, dan mag je alleen rijden in een brommobiel. Op je AM-rijbewijs komt de code AM4 te staan (de 4 staat voor vierwieler). Voor het besturen van een tweewielige bromfiets of snorfiets moet je een praktijkexamen bromfiets afleggen. Indien je examen hebt gedaan op een tweewielige bromfiets, dan krijg je ook het AM-rijbewijs en mag je ook met een brommobiel rijden.

Kijk voor een compleet en actueel tarievenoverzicht op de CBR-website.

Vanaf het moment dat je 15 jaar en zes maanden oud bent.

Vanaf 16 jaar, mits je in het bezit bent van een bromfiets- of brommobielrijbewijs.

Voor een bromfiets en een brommobiel heb je geen (medische) Verklaring van geschiktheid nodig. Dat betekent dat indien je het autorijbewijs om medische redenen (tijdelijk) moet inleveren of vanwege je leeftijd om medische redenen niet meer kunt verlengen, je wel het AM-rijbewijs voor de bromfiets en/of de brommobiel kunt behouden. Uiteraard moet je wel in staat zijn om gevaarlijk of risicovol rijgedrag te vermijden. Indien er verkeersgevaarlijk rijgedrag vertoont wordt, kan de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer opgelegd worden. Via de EMG-procedure kan een AM(4)-rijbewijs dan alsnog ongeldig verklaard worden.

Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Houd jij je als beginnend bestuurder niet aan deze regels, dan kan je het rijbewijs kwijtraken. Je bent de eerste 5 jaar nadat je het brommobielrijbewijs hebt gehaald, een beginnend bestuurder. Ben je 16 of 17 jaar op het moment dat je het bromfiets- of brommobielrijbewijs haalt? Dan blijf je 7 jaar lang beginnend bestuurder vanaf het moment dat je het eerste rijbewijs hebt gehaald.

Brommobiel rijden brengt verplichtingen met zich mee. Zo moet de brommobiel WA-verzekerd zijn. Ook moet de bestuurder van de brommobiel het bij het voertuig behorende kentekenbewijs bij zich hebben. Aan de achterkant van de brommobiel moet een kentekenplaat zitten. De voertuigeisen voor brommobielen zijn opgenomen in de Regeling Voertuigen.

Een brommobiel mag op alle wegen rijden waar autoverkeer is toegestaan, met uitzondering van de snelwegen en autowegen (100 Km/h). Een andere uitzondering zijn de 80 km wegen waar zogenaamd ‘langzaam verkeer’ is uitgesloten, ook daar mag je met een brommobiel niet rijden. Deze weggedeeltes worden aangeduid met het C9 verkeersbord (rond bord met rode rand en de afbeelding van een tractor). Een brommobiel mag niet op het fietspad.

Aixam GTI Coupé

Bij Brom! kunt u terecht

met al uw vragen

Tweedehands

Toch liever een gebruikte brommobiel? Bekijk dan onze modellen.

Leasen

Geen onverwachte kosten? Eenvoudig via mijnbrom.

Contact

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.